Boek vanaf € 90 een kamer bij ons hotel

HET LANDGOED WAAR EEUWENLANG DE NOTABELEN VERBLEVEN

Hotel Hoevevoorde

Waar eeuwenlang de notabelen uit Den Haag, Delft en Rotterdam verbleven.

Je bent momenteel op landgoed “Overvoorde”, bij het karakteristieke witte gebouw met de historische naam “De Hoeve”. Hierin bevindt zich een restant van het hoofdgebouw van de voormalige buitenplaats “Outshoorn”. De Hoeve diende als buitenverblijf voor vermogende burgers uit Den Haag, Delft en Rotterdam. De buitenplaats is omstreeks 1778 overgegaan in de naam “Overvoorde”.

Waar eeuwenlang de notabelen uit Den Haag, Delft en Rotterdam verbleven, in dat fraaie karakteristieke buitenverblijf op landgoed Overvoorde, is anno 2018 hotel Hoevevoorde gehuisvest. Tijd speelt in deze lommerrijke omgeving geen rol. Het hotel beschikt over totaal 22 kamers waarvan 2 extra ruime bruidssuites, 3 ruime suites, 9 luxe kamers en 8 comfortkamers . Even onthaasten, even quality time, even tijd voor elkaar op deze fantastische plek op de grens van Rijswijk en Den Haag. In onze Brasserie Bijna Thuis kunt u genieten van een heerlijk ontbijt en ons middag- en avondeten.

Geschiedenis

Voormalig conferentieoord “Overvoorde”

Deze momumentale landgoederenzone ‘De Voorden’ (32 ha) bestaande uit de voormalige buitenplaatsen Overvoorde, Steenvoorde en De Voorde. Deze buitenplaatsen ontstonden omstreeks de 17e eeuw en dienden als buitenverblijf voor de vermogende burgers uit Den Haag, Delft en Rotterdam. Momenteel bevinden zich in deze buitenplaatsen en landgoederen openbare parken met waterpartijen, diverse landhuizen en recreatiemogelijkheden.

Het betreft hier het voormalige conferentieoord “Overvoorde”. Het oord is gelegen in een lommerrijke omgeving die deel uitmaakt van buitenplaats en landgoed “Overvoorde”.

Midden op het landgoed bevindt zich het karakteristieke witte gebouw met de historische naam ‘De Hoeve’. Hierin bevindt zich een restant van het hoofdgebouw van de voormalige buitenplaats “Outshoorn”. Deze buitenplaats is omstreeks 1778 overgegaan in buitenplaats “Overvoorde”.

Historie

Hoewel er al in de 12e eeuw een geslacht met de naam Overvoort in Rijswijk leefde, is de naam van het landgoed met de naam Overvoorde pas in de 17e eeuw ontstaan. Jan Jacobsz van Hogenhouck, burgemeester van Delft, nam in 1559 een stuk land met woning over van Otger Cornelis. Van Hogenhoucks dochter Alide trouwde met Jacob Ewoutsz. van der Dussen, eveneens bestuurder van Delft. In 1623 liet hun zoon Ewout van der Dussen, net als zijn vader en grootvader een belangrijk bestuurder, een herenhuis bouwen en transformeerde het land tot een buitenplaats, dat hij de naam Overvoorde gaf.  Het landgoed bleef tot 1777 in handen van het geslacht Van der Dussen, waarna het door vererving in het bezit kwam van mr. Jacob van Vredenburch. Deze breidde het landgoed uit met de grond van de aansluitende buitenplaats Outshoorn. Hij bouwde bovendien de buitenplaats De Voorde en kocht in 1802 de aangrenzende buitenplaats Steenvoorde. Jacobs zoon Johan Willem, die de eerste burgemeester van Rijswijk na de Franse tijd werd, heeft zijn stempel op het landgoed gezet. Het uiterlijk van het landgoed zoals het nu is, is voor een belangrijk deel door hem bepaald.

De familie van Vredenburch heeft tot 1931 op Overvoorde gewoond, waarna de gemeente Den Haag het landgoed kocht. In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een aantal bunkers in het park, die na de oorlog door de Bescherming Bevolking zijn gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Overvoorde de functie van jeugdcentrum en conferentieoord. Inmiddels is Overvoorde weer in particulier bezit en is er een prachtig Hotel gerealiseerd.